Mikrobiom vizsgálatok
HOL LEHET A PROBLÉMA,           
… Ha hiába diétázik, de nem tud lefogyni?
… Ha egész nap fáradt, úgy érzi semmire nincs energiája, pedig alszik eleget?
… Ha étkezések után gyakran szenved puffadástól?
… Ha éjszaka nehezen alszik el és gyakran fel is ébred?
Talán legutoljára keresné a
probléma forrását a bélflóra mikrobiomjában.
NEM VAGYUNK EGYEDÜL!

Azt mindannyian tudjuk és tapasztaljuk, hogy szervezetünk nem képes minden építőanyagot saját maga előállítani, ezért a táplálkozással számos olyan anyagot is be kell vinnünk, melyek már nem igényelnek további átalakítást. Ilyenek például az egyes aminosavak és vitaminok. Megfigyelhető azonban, hogy számtalan olyan, a szervezetünk által elő nem állítható anyagcseretermék kering bennünk, amelyre szükségünk van, de mégsem mi vittük be az ételeinkkel. Hogyan lehetséges ez? Hogyan keletkezhetnek bennünk olyan anyagok, melyeket nem vagyunk képesek előállítani?

A választ a velünk, rajtunk, bennünk, kölcsönösen hasznos kapcsolatban, szimbiózisban élő mikroorganizmusok adják meg. Ezek a mikroorganizmusok lehetnek vírusok, baktériumok és gombák, melyeket összefoglaló néven mikrobiomnak nevezünk.

MIT TESZ A
MIKROBIOM?

A mikrobiom egy élő réteget képez a bőrünkön és a szervezetünk belsejében is, egészen a szájtól a vastagbélig. Ez azt jelenti, hogy testünket számtalan (150-500) különböző fajba tartozó mikrorganizmussal közösen használjuk. Legnagyobb jelentősége azonban a bélrendszerünkben élő baktériumoknak van.

Sokan negatívan közelítünk a baktérium szóhoz, annak ellenére, hogy a baktériumoknak csak nagyon kis része kórokozó, a legtöbbjük semleges, vagy kifejezetten hasznos számunkra.

A bélrendszerünkben lévő mikroorganizmusok száma megközelíti a testünkben lévő sejtek számát, de a géneket tekintve, minden emberi génre mintegy 100 - 1000 mikrobiális gén jut. Már jól ismert, hogy ez a bélflóra milyen fontos szerepet játszik egészségünk fenntartásában. A bennünk élő bélflóra több százezer féle olyan anyagcsereterméket állít elő, amelyekre szervezetünknek számos funkció ellátásához szüksége van, illetve amelyek sokszor akár létfontosságú folyamatokat szabályoznak.

MIRE HAT A
MIKROBIOM?

A mikrobiom összetételében és diverzitásában bekövetkező változások számos olyan gyakran előforduló autoimmun és egyéb betegséggel mutatnak összefüggést, mint pl. a különböző allergiák, az elhízás, a bél- és emésztőszervi betegségek, a diabétesz, a rheumatoid arthritis vagy a kardiovaszkuláris betegségek, de az újabb kutatások szerint akár a vastagbélrák kialakulásában is szerepet játszhatnak.

A bélflóra változhat, az életkor, az életmód, a szedett gyógyszerek, illetve meglévő betegségek mind befolyásolják. A táplálkozás is fontos tényező, mivel a szervezet számára szükséges táplálék összetétele és mennyisége támogatja az előnyös mikrobákat és gátolja az ártalmasokat, és ezáltal csökkenti a diszkomfort érzetet és növeli az életminőséget.

MI A
MIKROBIOM VIZSGÁLAT?

A mikrobiom vizsgálat egy olyan mikrobiális analitikai szolgáltatás, melynek alapját a székletmintában található mikrobiális DNS szekvenálása képezi. A székletelemzés átfogó képet ad a vastagbélben lévő mikrobaközösségekről, beleértve a baktériumok relatív százalékos megoszlását, a gyulladással összefüggésbe hozható baktériumfajokat, valamint lehetővé teszi annak felmérését, hogy mennyire van egyensúlyban az Ön fehérje- és rostbevitele. Mellékelünk egy szakértői véleményt is arról, hogy hogyan tudja a tudomány jelenlegi állása szerint tudatosan kedvezően befolyásolni Önre szabottan a bél mikrobiom összetételét.

MIKOR ÉRDEMES KÉRNIE
A VIZSGÁLATOT

Kérje tesztünk elvégzését, ha Ön túlsúlyos, túl sovány, speciális diétán él, antibiotikumkezelésben részesült vagy diszkomfort érzése van.

A mikrobiom vizsgálat az alábbi kérdésekre ad választ:

  • Milyen baktériumok találhatók az Ön bélrendszerében?
  • Van probiotikus baktérium a baktériumközösségében?
  • Utal valamilyen gyulladásra az Ön bélrendszerében lévő baktériumközösség?
  • Meg kell-e változtatnia az étkezését?
  • Hogyan hatnak a táplálékkiegészítők az Ön bél mikrobiomjára?
  • Fogyaszt-e elég rostot?
  • Megfelelő típusú rostot fogyaszt?
  • Esetleg túl sok zsírt és fehérjét fogyaszt?
HOGYAN TÖRTÉNIK
A VIZSGÁLAT

Laborunk alapvetően nem hagyományos mikrobiológiai labor, ahol a baktériumokat különböző táptalajokon tenyésztéssel és mikroszkópokkal vizsgálják. Ennek a hagyományos vizsgálatnak az a hátránya, hogy sok esetben a baktériumok nem képesek a testen kívül életben maradni, vagy csak olyan kis létszámban vannak jelen, hogy más baktérium fajok elnyomják őket a tenyésztéses vizsgálatok során. Genetikai állományuk azonban, hála a speciális mintakonzerválási eljárásunknak, megőrződik és kimutatható az Újgenerációs szekvenálási technológiának köszönhetően. Ezzel a technikával az összes mintában található baktérium genetikai lenyomatát azonosítani tudjuk. Ez az eljárás alkalmas akár élővizek, élelmiszerek, vagy bármilyen más mintából származó baktérium közösségek vizsgálatára is és a jelenleg elérhető technológia csúcsát képviseli.